Saturday, January 22, 2011

Yaşlı gibi davranmak

Son zamanlarda yapmaktan çok zevk aldığım bir şey var. Bunu yapmam spontane bir olay mı yoksa bilerek mi yapıyorum tam bilmiyorum. Yaşlı gibi davranıyorum. Çok yaşlı değil ama. 35, hadi zorlasan 40. Cumartesi sabahı(bu sabah) saat 9'da Beşiktaş'a sınava gitmiştim. Evet böyle bir okulum var malesef. 20 dakika süren saçma sapan bir sınav için boşu boşuna o kadar yol tepmiş oldum. Neyse dönerken otobüse bindim okulun önünden metrobüse binmek için.(Bu son cümle önemsiz, düz bir şey)

Metrobüse binerken, 2 tane piç velet 45-50 yaşlarındaki bir adamın önüne atladılar. Adam da bana dönüp "binmemize bile izin vermiyorlar" dedi. Bu cümleyi duyduktan sonra 35 yaşındakiler gibi davranma hormonlarım beni tetiklemeye başladı. Saygı kalmamış saygı, şimdiki gençlerde hep böyle, biz zamanımızda beklerdik, önce yaşlılar bitsin diye bir cümle kurdum.(Yalan tabi) Onlara yardım ederdik, araçlara binerken.(Ben bile inanamadım, nasıl bi yalan söylemişim.) Böyle cümleler kurmaya adeta bayılıyorum.(Bayılmıyorum)

Bu sadece bir örnek. Böyle davranmayı çok seviyorum. 25 yaşındaki adamlara gidip "bilader şu adrese nasıl gidebilirim" gibi cümleler kurmayı da aynı derece seviyorum. Eskiden buralar böyle değildi, biz küçükken buralar hep gecekonduydu gibi sözlerle de bu davranışlarımı pekiştiriyorum. En sevdiğim de bakkallara, kahvelere, girip zaten 30 yaşındaymışım gibi olan kalın sesimle "selamun aleyküm" demek.(Bilerek yapmıyorum, normalde öyle)

Yaşlı gibi davranınca yaşlı olunca da acaba böyle mi olurum diye düşündüm. Sonra vazgeçtim, çünkü radyoyu açmıştım. 21.yüzyılda hala radyo mu dinliyorsun diye sormayın, abim mp3 player'ımı kaybetti. Radyoda Nadide Sultan'dan "vuslata beş kala ellerin olmuşun haaain" çalıyordu. Güldüm. Aklıma 105 Nadide olayı gelmişti çünkü. Yaşlı diyordum, yaşlı gibi olsam, yani yaşlanınca nasıl olurdum? Tahminime göre çocukların çükünü sıkıp zorla İstiklal marşı'nın söyleten, kamışa su yürüdü mü la, kuş ötüyor mu gibi cümleler söyleyen biri olurdum.(Hayal etmesi bile süper) Emin değilim. Nasıl biri olurdum sorusuna tam yanıt veremesem de, nasıl biri olmazdım sorusuna net olarak cevap verebilirdim. Babam gibi olmazdım ben. Çünkü o derece sonsuz kafa sikiciliğe sahip biri olmam imkansız bir şey. Olamam yani olmak istesem de. Bir de alttaki insanlar gibi olamam. Bu kadar tuhaf olacağımı da zannetmiyorum.



Son sözüm de yaşlılara. Yaşlı olun ama insanları rehin almayın. Gidin kelime oyunu, canlı para gibi poroğramlar izleyin.(Evet poroğram değil, program bravo sana bunu düşünen insan) Gerçekten yaşlıların yapacağı en makul şeyler bu dediklerim. He bi de viagra kullanmayın, çok fındık, ceviz yemeyin. Küçüklerimin gözlerinden, büyüklerimin ellerinden öperim. Görüşmek üzere dostlarım.

No comments: